Hjälp mot matmissbruk, övervikt och undervikt

Kan mat vara ett missbruk? Ja, självklart. Precis som vissa kan ta till droger, alkohol och läkemedel för att känna sig bra, aktiverar hjärnan, när man äter, en ”må-bra-känsla” – vilket lätt kan bli ett beroende. Äta måste vi ju, men hur mycket och hur ofta och vad vi äter spelar stor roll för hur ditt dagliga liv påverkas. Att reglera sina känslor med mat, kan lätt bli ett beroende, som man inte alltid inser eller tänker på. Men det finns hjälp att få som alla inte vet om, men som många fler borde prova. 

 

Hjälp mot undervikt

Den som lever med undervikt har oftast problem med sin självmedkänsla. Problem uppstår i relationer – och du kan ha svårt att ta fram personen som du verkligen är. Identitetsstörning om vem du egentligen är och svåra tankar kan komma fram. Ditt humör och beteende påverkas. Undervikt är allvarligt och leder ofta till försämrad hälsa, bland annat till följd av undernäring, ökad risk för brist på vitaminer och mineraler, och därtill hörande endokrina rubbningar. Undervikt kan bero på en kroppslig sjukdom som ökar ämnesomsättningen, till exempel giftstruma eller att du intar för lite föda. Vid sjukdom kan du ha fått diagnosen anorexia nervosa – eller ofrivilligt som vid svält. 

 

Hjälp mot övervikt

Äter du när du mår dåligt? Stress, missnöje, ensamhet och depression kan lätt leda till att du tröstar dig själv med mat. Det är naturligt, eftersom din hjärna aktiverar må-bra-känslor i din kropp så fort du får i dig något. 

 

Några gemensamma faktororer för dig med viktproblem

Försämrad självkänsla
Du med viktproblem har ofta problem med din egen identitet och tror inte tillräckligt på dig själv. Att äta eller inte äta – är en fråga du ställer dig själv ofta, men varför?

 

Smaksinnet
Försämras oftast – vilket kan leda till att man vill använda mer kryddor än normalt.

Sömn
Sömnen försämras. Den tenderar att bli mindre uppfriskande och man tenderar att vakna tidigt. Det kan också bli tvärtom, att du bara vill sova, sova och sova. 

Individuellt program för att hjälpa dig

Vägen framåt är specialiserade på beteendeförändring och ger dig de verktygen som du behöver för att klara av att ta dig an dina viktproblem. Under din tid hos oss värvas samtal och gruppövningar med aktiviteter utanför – som hjälper dig att komma på rätt väg igen. Varje program är individuellt anpassat. Vi lovar att göra allt vi kan för att du efter kurserna och din tid hos oss ska kunna gå vidare med en helt annan självbild och få ett normalt fungerande liv igen. 

Behöver du hjälp eller vill boka ett personligt samtal med oss?

Bli kontaktad av oss och berätta om dina tankar och din situation – och ta reda på mer om vi kan hjälpa dig. 
Har du kommit så här långt – är du redan på rätt väg. Samtalet är kostnadsfritt.